Besluit je een hypotheek af te sluiten dan maak je de keuze uit een bepaalde periode. In deze periode is er een geldend rentetarief dat vast blijft staan. Overweeg je een hypotheek af te sluiten voor 30 jaar dan betekent dat je voor 30 jaar een vast percentage aan hypotheekrente per maand afdraagt. Wat geldt is hoe langer de looptijd van de rente, hoe hoger het te betalen rentebedrag dat je per maand betaalt. De totale looptijd van een hypotheek is bijna altijd 30 jaar en dat zou precies het termijn zijn van de rentevaste periode. In dit artikel meer over hypotheken afsluiten.

 

Wat is een andere belangrijke factor bij het afsluiten van een hypotheek?

Naast dat het goed is om te kijken naar hypotheekrente 30 jaar vast zijn er ook nog andere zaken die belangrijk zijn voor een hypotheek afsluiten. Een daarvan is om na te gaan hoelang je van plan bent om in de woning te gaan wonen. Ben je niet van plan om het in de komende decennia te verkopen, dan is het slim om de hypotheekrente voor 30 jaar vast te leggen. Denk je toch dat bijvoorbeeld 10 jaar genoeg is voor je nieuwe huis dan doe je er verstandig aan om een korte rentevaste periode te nemen. Overigens bestaat er zoiets als een verhuisregeling waarbij je je bestaande hypotheek mee kunt nemen. Daar kiezen de meeste mensen niet voor en betalen hun huidige hypotheek af en sluiten vervolgens een nieuwe hypotheek weer af.

 

Wat zijn de verschillen in renteperiodes?

Ook slim is om de moeite te doen om de huidige rentestructuur te kennen. Wat is dat een rentestructuur? Dat is het percentageverschil tussen lange en korte rente. Normaal gesproken neemt het rentebedrag evenredig toe met de verhouding van de rentevaste periode, maar pin je daar niet op vast. Soms is het geval dat het percentageverschil heel klein is tussen de korte en lange renteperiode. Dan is het vooral slim om voor een 30 jaar rentevaste periode te gaan.

 

Laat je hypotheek berekenen

Hypotheek berekenen is erg belangrijk, omdat je dan inzicht krijgt hoeveel je per maand aan de bank moet terugbetalen. En of je dat bedrag wel kunt betalen. Er zijn verschillende online tools om je hypotheek te laten berekenen. Vaak wordt er gevraagd naar je inkomen, relatiestatus en leeftijd. Zo maak je een globale inschatting van het maximale hypotheekbedrag wat je kunt krijgen van de bank.