Als je besluit om een zakelijke auto te leasen dan koopt in principe de leasemaatschappij de auto. Door middel van een lease contract af te sluiten neem je de auto in gebruik of word je de eigenaar. Het mooie van zakelijk leasen en groot voordeel is dat je niet in één keer het bedrag hoeft op te hoesten. Dat gaat in geleidelijke stappen. In dit artikel worden er een aantal vormen van zakelijk leasen uitgelicht.

 

Je auto operational leasen

Als je besluit om een auto operationeel te leasen dan gebruik je de auto, maar die blijft van de leasemaatschappij. Je kunt het zien als het huren van een auto voor een bepaalde periode. Je spreekt dan ook met de leasemaatschappij af hoelang je de auto gaat gebruiken. Ook spreek je het bedrag af wat je per maand gaat betalen voor de auto. Daarnaast kan je kiezen om extra service aan te vinken in het contract zoals onderhoud, verzekeringen en reparaties. Dit wordt allemaal doorberekend in het maandbedrag. Is het contract afgelopen dan neemt de leasemaatschappij de auto terug. Ben je tevreden met de auto en wil je er langer mee doorrijden? Koop dan de auto voor hoeveel die nog waard is, oftewel de marktwaarde.

 

Je auto financial leasen

Besluit je een lease auto te nemen op basis van financial lease dan word je de eigenaar van de auto. De leasemaatschappij koopt de auto voor je en leaset het aan je uit. Zodoende betaal je de leasemaatschappij elk maand een bedrag terug. In principe komt het bij financial leasen er op neer dat je een soort lening afsluit met de leasemaatschappij. Je draagt bij dit soort type lease het economisch risico. Je bent immers de eigenaar van de auto. Daarom is financial lease een stuk goedkoper dan operational lease.

 

Welke keuze maak je, operational lease of financial lease?

Beide type lease mogelijkheden hebben zo hun voor- en nadelen. Bij operational lease ligt het risico bij de leasemaatschappij en dit risico wordt dan ook doorberekend in de prijs die je per maand terug betaalt. Daarom kan je operational lease zien als duurdere variant dan financial lease of gewoon een lening afsluiten. Maar voor operational lease krijg je natuurlijk wel veel gemak terug en loop je minder risico’s. Ben je een startende ondernemer? Houd er dan rekening mee dat je alleen in aanmerking komt voor een operational lease. Al met al brengt zakelijk leasen genoeg voordelen met zich mee en is het overwegen waard.