Een heftruck, ook wel bekend als een vorklift, is een transportmiddel dat men voornamelijk gebruikt om pallets met goederen te verplaatsen. Dit kan bijvoorbeeld op een bedrijfsterrein zijn of in een magazijn. Heb jij binnen jouw onderneming vaak te maken met inkomende en uitgaande goederenstromen en is het verplaatsen van goederen dus een belangrijk onderdeel binnen de bedrijfsvoering? In dat geval is het handig om een heftruck aan te schaffen. Dit is alleen een flinke investering. Gelukkig is er een manier om kosten te besparen.  

Een gebruikte heftruck

Het kan natuurlijk voorkomen dat jouw onderneming een beperkt budget heeft voor de aanschaf van productiemiddelen. Als je een heftruck nodig hebt om de productieprocessen efficiënt te laten verlopen, kan dit nog weleens voor problemen zorgen. Het kopen van een heftruck brengt immers redelijk wat kosten met zich mee. Wil je geld besparen? Dan is het aan te raden om een gebruikte heftruck te kopen. Op het internet worden diverse gebruikte heftrucks aangeboden die anderen kunnen overnemen tegen een schappelijke prijs. Wil jij weten waar je op moet letten bij de aankoop van een gebruikte heftruck? Lees dan hieronder verder.

CE-markering

Allereerst is het van belang om na te gaan of de gebruikte heftruck een CE-markering heeft. Binnen de Europese Unie zijn er veel producten die een CE-markering bevatten. Dit geeft aan dat de betreffende producten voldoen aan de eisen die de Europese Unie stelt aan geproduceerde of geïmporteerde goederen. Het is goed om te weten dat een CE-markering verder geen garantie biedt op een goede kwaliteit. Het is slechts een indicatie dat het product verhandeld mag worden binnen de Europese Economische Ruimte. 

Keuringen

Wanneer je een gebruikte heftruck koopt, is het belangrijk dat deze niet al helemaal afgeschreven is. De heftruck moet nog optimaal werk kunnen verrichten. Het is daarom aan te raden bij de aankoop te vragen om een actuele BMWT of VA keuring. Wanneer een gebruikte heftruck recentelijk nog voorzien is van deze keuringen, betekent dit dat de heftruck voldoet aan strenge eisen. Je kunt ervanuit gaan dat de gebruikte heftruck in dat geval nog steeds goed te gebruiken is. 

Garantieperiode 

Wanneer je een nieuw product koopt, krijg je hier vaak garantie op. Zeker wanneer je een grote aankoop doet zoals een heftruck. Echter, wanneer je een gebruikt product koopt, zal je er zelf goed op moeten letten hoelang je nog garantie hebt. Ga na of de partij waarbij je de gebruikte heftruck koopt garantie biedt en voor hoelang. Het is wenselijk dat de garantieperiode zo lang mogelijk is. Wanneer er dan iets mis is met jouw gebruikte heftruck, kun je in ieder geval terugvallen op de garantie.